Wat is een spiraal?                                                                                                           

Het spiraaltje is een kunststof staafje met een T-vorm dat in de  baarmoeder wordt ingebracht. Er zitten twee draadjes aan die uit de baarmoedermond hangen. Anders dan het koperspiraaltje, dat omwikkeld is met koperdraad en de zaadcellen onvruchtbaar maakt, geeft de Mirena spiraal het progestageenhormoon levonorgestrel af. Dit hormoon heeft ongeveer dezelfde werking als het natuurlijk progesteron en maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Daarnaast zorgt het Mirena spiraal ervoor dat het slijm van de baarmoedermond minder doorgankelijk wordt voor zaadcellen.

 

Werking spiraal                                                                                                                 

Met een Mirena spiraal bent u acht jaar beschermd tegen zwangerschap. De Mirena spiraal wordt niet alleen voorgeschreven om zwangerschap te voorkomen. Het spiraaltje kan overmatig bloedverlies verminderen en is daarom ook heel geschikt voor vrouwen met menstruatieklachten. Een op de vijf vrouwen krijgt na verloop van tijd helemaal geen bloedingen meer. Ook bij abnormaal bloedverlies of overgangsklachten kan het spiraal helpen. Meestal wordt het spiraaltje tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht. U kunt bellen voor een afspraak wanneer u ongesteld wordt. De assistente stuurt dan het recept naar de apotheek. Op de dag van de plaatsing haalt u het hormoonspiraal op bij de apotheek. U kunt het Mirena spiraal op elk moment weer laten verwijderen. U bent dan snel daarna weer vruchtbaar.

 

Plaatsing                                                                                                                                            

Wanneer hier aanleiding voor is, geven wij u het advies om voor de plaatsing een zwangerschapstest te doen. Als u recent bevallen bent, moet dit minstens drie maanden geleden zijn. Ook is het belangrijk dat u geen ontsteking hebt van de vagina, baarmoeder of eierstokken. Een uur voor de behandeling is het slim om een pijnstiller in te nemen (1000 mg paracetamol of 400 mg ibuprofen). Hierdoor heeft u tijdens het plaatsen en erna minder last van pijn en kramp. Vlak voor het plaatsen is het verstandig om nog even naar het toilet te gaan.

Om de spiraal te plaatsen brengt de arts een eendenbek in de vagina. Vervolgens pakt hij met een speciale tang de baarmoedermond vast en meet hij met een staafje de diepte van de baarmoeder. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnengeschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes op maat geknipt.

Na plaatsing                                                                                                                                     

Direct na het plaatsen van de spiraal kunt u zich even duizelig voelen. Het is verstandig om de hele dag rustig aan te doen. Neemt u contact op met de praktijk als u in de eerste dagen na plaatsen van het spiraaltje last krijgt van abnormale afscheiding, ruim vaginaal bloedverlies, aanhoudende buikpijn of koorts. Zes weken na het plaatsen komt u terug voor een controle.

 

Bijwerkingen                                                                                                                                                                

Indien u direct aan het begin van de menstruatie een spiraal geplaatst krijgt, ben je direct beschermd tegen zwangerschap. Indien op een ander moment geplaatst dien je nog 7 dagen aanvullende anticonceptie (condoom) te gebruiken.

Voor de ene vrouw is de Mirena spiraal echt een uitkomst, een ander krijgt te maken met (vervelende) bijwerkingen. Als u na drie maanden nog steeds veel last heeft van bijwerkingen is het verstandig om met uw arts te overleggen of een ander anticonceptiemiddel geschikter is.

De belangrijkste bijwerkingen zijn onregelmatig bloedverlies, rug-en/of buikpijn en infecties in de baarmoeder. Ook misselijkheid, pijnlijke gespannen borsten, vasthouden van vocht, hoofdpijn en huidafwijkingen komen voor. Soms krijgen vrouwen als gevolg van de hormonen ook te maken met stemmingsveranderingen of meer of minder zin in seks.       

Meer informatie vindt u op www.thuisarts.nl zoekterm: spiraaltje

Handige websites

Op de pagina's hieronder kunt u verschillende handige informatie vinden. klikt u gerust verder.